18ft Skiff EK 2021 – Arco 1-4 juli

Vanaf 29 juni was Team Laméco in Arco. Een paar dagen voor het EK begon zijn we begonnen met het opbouwen van de boot en wat puntjes op de i zetten. Daarnaast is het Gardameer in het Noorden absoluut “sailing heaven”, en helemaal geen straf om te zijn.

 

Dag 1- Einde wedstrijd

De eerste dag van de serie zag er heel erg veel belovend uit. Voor de start tilt Remy de boot op en gaat hierbij door zijn rug. Heel lullig, maar te pijnlijk om mee te kunnen. We hebben geluk dat Robin kan invallen en ook nog eens 20min verderop in Italie is. Super fijn want Robin neemt een bult aan local knowlegde mee.  We starten over stuurboord richting de bergen. Het idee is berg aantikken en terug naar de bovenboei. De wind neemt af, precies zoals de voorspelling was

en we komen als 3de boot aan bij de bovenboei. Appeltje eitje. Spinakker erop en op naar de volgende boei. Dat ging alleen een beetje anders. Ongeveer halverwege de run is er een doffe knal gevolgd door een plons. Als we bovenwater komen zien we de top van de mast naar beneden hangen terwijl de boot omslaat. Einde race.

We krijgen met hulp van de wedstrijd rescue de mast los van de zeilen. Hierdoor hebben we geen schade aan de zeilen en boot. Op de kant kunnen we de schade goed bekijken. De spreader (zaling) is los gekomen van de mast en daarna is de mast gebroken net boven de voorstag. Een breuk die je in Nederland in een werkplaats prima kan repareren. Maar in Italië op een grasveldje met geïmproviseerde tools gaat het allemaal wat minder handig.

We klussen tot diep in de nacht en hebben dan het eerste deel gerepareerd. De epoxy moet dan drogen, we besluiten morgen om de kleine mast te gebruiken.

 

 

 

 

Dag 2 – Small rig

De ochtend bestaat uit het klussen aan onze mast. Alles lijkt goed te passen en misschien kunnen we er morgen wel mee zeilen. We besluiten om te klussen tot 11u en dan de boot klaar te maken voor de start om 13u. Het waait ongeveer 20 knopen, dat is voor ons de ondergrens voor de kleine mast. De eerste race moeten we laten schieten, op het water komen we erachter dat de lijn die gisteren als sleeptouw is gebruikt toch beschadigd is. Even omwisselen op de kant en we zijn weer weg.

De eerste race hebben we een paar fijne zwemsessies en finishen we als 8ste. De andere komen we op een 5de en 6de plaats. Na de wedstrijd start de volgende ploeg. Ons carbon project. Alles lijkt goed uitgehard en we klussen weer lekker tot laat door. Het gaat beter dan verwacht. Morgen hebben we de mast nodig omdat het weinig wind wordt en we met de kleine mast niet goed genoeg gaan zijn.

 

 

 

Dag 3 – Testing 123

In de ochtend maken we de laatste dingen van de mast. Rond 11u zetten we de mast erop, maar we krijgen hem niet mooi in vorm. De verstaging en mastvoet hebben meer aandacht nodig voordat we er goed mee kunnen zeilen. We besluiten dat hier ons EK stopt. Een knak-momentje na heel hard werken de laatste twee dagen. We gaan in Nederland in een goede werkplaats de mast fixen.

Bedankt!

  • Robin, je bent een top talent. Fijn dat je erbij was!
  • Laméco & Wesselman, voor de sponsoring en ondersteuning!
  • Onze vrouwelijke fans en coaches, jullie zijn toppers!

Het is niet zo gegaan als we hadden gehoopt. Ons volgende evenement wordt de Grandprix van Denemarken eind Augustus.

 

Leave a Comment